Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Tέλος εποχής.

Δεκέμβρης 2012 λοιπόν.Περίεργο δεν είναι;Να είναι η στιγμή που εδώ μπροστά στο τετράδιο μου με το μολυβί στο χέρι μπαίνω ξανά σε μια διαδικασία απολογισμού της χρονιάς που πέρασε.Την τελευταία φορά που έγραψα κάποιο κείμενο για το νέο έτος έκλεινα κάπως έτσι: Καλή χρονιά και να έχουμε ένα έτος πιο ανθρώπινο. Τραγική ειρωνεία δε νομίζετε; Μόνο ανθρώπινη δεν ήταν η χρονιά που μας αφήνει. Παρόλα αυτά θέλησα να μπω ξανά σε αυτή τη διαδικασία.

Οφείλω να ομολογήσω πως η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από πολλούς, από τις πιο δύσκολες χρονιές που έχουμε βιώσει. Δε θέλω να σταθώ στην καταγραφή των γεγονότων που συνέβησαν καθώς όλοι λίγο πολύ τα γνωρίζετε.Σε αυτό που θέλω να σταθώ είναι στις λέξεις  που σημάδεψαν αυτά τα γεγονότα και τις καταστάσεις της χρονιάς αυτής. Λέξεις όπως Μνημόνιο, ανεργία, αύξηση στο ποσοστό των αστέγων,απολύσεις, πείνα, εξαθλίωση, αύξηση των αυτοκτονιών, κατάθλιψη, φτώχεια, άνοδος ρατσιστικών επιθέσεων καθώς και άνοδος ακροδεξιών εγχειρημάτων, αντισυνταγματικότητα, εκμετάλλευση, οικονομική κρίση,απεργίες, πληθώρα κινητοποιήσεων, αγανακτισμένοι καθώς και αβεβαιότητα για το μέλλον ήταν μερικές από τις λέξεις/φράσεις που συνόδεψαν γεγονότα που εκτυλίσσονταν καθημερινά στη χώρα μας. Χαρακτηριστική φράση δε που ακόμη δε μπορεί να τη συλλάβει ανθρώπινος νους είναι η ''επική'' φράση του Θεόδωρου Πάγκαλου "Μαζί τα φάγαμε'', που δε χρήζει περαιτέρω σχολιασμού, καθώς και η φράση '' Μίλησα ακόμη και με το Θεό'' του Αντώνη Σαμαρά κατά την διάρκεια συνδιασκέψεων των κοινομβουλευτικών ομάδων για τα νέα μέτρα.
  
Αυτό ήταν λοιπόν το 2012.Ένα έτος δυσοίωνο και ζοφερό για τον περισσότερο κόσμο.Αλλά να είναι που πάντα θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Ναι όσο περίεργο και να ακούγεται για κάποιους,εγώ είδα κάποια θετικά στη χρονιά αυτή. Είδα επιτέλους μετά από πολύ καιρό, κόσμο να διεκδικεί, να παλεύει και να αγωνίζεται. Είδα να αφυπνίζεται και να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο.Είδα ανθρώπους να ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους τους και να αναπτύσσουν μέρα με την μέρα το αίσθημα της αλληλεγγύης. Να βλέπετε η κρίση είχε ένα καλό που τουλάχιστον διαπίστωσα εγώ. Μας έκανε να εκτιμούμε τα απλά καθημερινά πράγματα αγνοώντας τα υλικά αγαθά. Εκτιμήσαμε επιτέλους την ουσία και όχι το περιτύλιγμα.Το κυριότερο; Μάθαμε να μην είμαστε εγωιστές και ιδιοτελείς.

Επίσης από το 2012 κρατάω και κάτι ακόμη που μου δίνει ίσως μεγάλη δύναμη για μπορέσω να συνεχίσω να διεκδικώ και να παλεύω. Η άνοδος της Αριστεράς θεωρώ πως ήταν μια μεγάλη ανάσα για το κόσμο που είχε χάσει κάθε ίχνος ελπίδας. Ναι, ίσως ο κόσμος να ήθελε να πιαστεί από κάπου, να εμπιστευτεί κάποιον που θα τον βοηθούσε  να βγει από το τέλμα στο οποίο είναι. Κάποιον με τον οποίο θα μπορούσε να αλλάξει πρώτα τον εαυτό του και μετέπειτα τον κόσμο. Ίσως, ίσως, ίσως...Σημασία έχει πως ο κόσμος φώναξε περίτρανα το 'Φτάνει πια΄. Και ειδικά σε τέτοιους καιρούς που φαινόμενα όπως η Χρυσή αυγή δρουν ανενόχλητα και είναι επικίνδυνα για ολόκληρη τη κοινωνία είναι καιρός να δώσουμε χώρο στην Αριστερά.Άλλωστε εγγύς ο χρόνος...

Σε λίγες μέρες έρχονται Χριστούγεννα. Κάποιοι δε θα γιορτάσουν καν. Κάποιοι θα γιορτάσουν με τα άκρως απαραίτητα. Κάποιοι άλλοι θα βρίσκονται εκεί έξω σε ένα παγκάκι και θα ζεσταίνονται γύρω από τη φωτιά περιμένοντας να μπει το νέο έτος, ενώ κάποιοι θα είναι τυχεροί γιατί θα γιορτάσουν με τις οικογένειες τους και τους φίλους τους. Όλοι αυτοί έχουν κάτι κοινό. Ναι είναι περίεργο αλλά η ευχή που θέλουν να κάνουν για το νέο έτος είναι για όλους η ίδια: Να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Αυτό θέλω να ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου γράφοντας το τελευταίο κείμενο μου για φέτος.

Θέλω να ευχηθώ μια ζωή με αξιοπρέπεια από εδώ και πέρα. Να ευχηθώ σε όλους υγεία,ευτυχία και καλές γιορτές και ελπίζω το 2013 να είναι ένα έτος ανθρώπινο πάνω από όλα, αγωνιστικό γεμάτο με εκπλήξεις και εντάσεις και το κυριότερο γεμάτο με αγάπη και με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στον συνάνθρωπο μας.

Ας επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας, ας πιστέψουμε στο αδύνατο και στο ανέφικτο και ίσως τότε  καταφέρουμε να βρούμε την δική μας Ιθάκη και να φτιάξουμε την δική μας ουτοπία. 




Καλές γιορτές και καλή χρονιά.



Υγ:Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στο κόσμο.(Μαχατμα Γκαντι)














































































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου